Zoeken
Zoeken
Filter op thema
Bestuur Cultuur Techniek Arm/Rijk Wonen Hagenaars

Bekijk tijdlijn

Surinamers naar Den Haag

Suriname hoorde vroeger bij Nederland, het was een kolonieEen land dat door een ander land is veroverd en dan onderdeel wordt van dat land, ook al ligt het ver overzee. Vaak worden uit het veroverde land kostbare grondstoffen weggehaald of worden er goedkoop producten gemaakt voor het moederland.. In 1975 werd Suriname onafhankelijk.

Veel Surinamers maakten zich zorgen over de toekomst en besloten al eerder naar Nederland te emigreren. Vooral de Hindoestaanse Surinamers kozen voor Den Haag als nieuwe woonplaats. Den Haag is nu de stad met het grootste aantal Hindoestanen van Nederland, zelfs van het vasteland van Europa.

Lang voor de onafhankelijkheid van Suriname kwamen er ook wel Surinamers naar Nederland, maar dat was vaak alleen om te studeren. In 1960 waren er circa 500 Surinamers in Den Haag, op 1 mei 1975 waren dat er 13.746 en in 2016 waren het er ruim 45.000.

Surinaams-Hindoestaanse winkel Bharat aan de Paul Krugerlaan met op de voorgrond de fam. Lachmansingh. Linoleumsnede van Ondine de Kroon. (HGA).