Zoeken
Zoeken
Filter op thema
Bestuur Cultuur Techniek Arm/Rijk Wonen Hagenaars

Bekijk tijdlijn

Opening Madurodam

In Madurodam, een imitatiestad in Den Haag, is Nederland in het klein te bewonderen. De schaal is 1:25. Alles wat in Madurodam staat is dus in het echt 25 keer zo groot. Madurodam werd in 1952 geopend door prinses Beatrix. Door een druk op de knop liet ze het eerste miniatuurtreintje door het park rijden.

Madurodam heeft een eigen gemeenteraad: de jeugdgemeenteraad, die bestaat uit leerlingen van scholen uit de regio. Deze raad kiest ook steeds de nieuwe burgemeester van Madurodam. De eerste burgemeester was Prinses Beatrix. Van 2 juli 1952 tot haar inhuldiging als koningin in 1980 heeft zij dit ambt vervuld. Sinds 1980 is Prinses Beatrix beschermvrouwe van het park.

Madurodam werd bedacht door mevrouw Bep Boon-van der Starp. Deze mevrouw vond dat het geld wat verdiend werd in het park, uitgegeven moest worden aan goede doelen. Dat gebeurt nog steeds.

Heel bijzonder is dat Madurodam ook een oorlogsmonument is. Madurodam is vernoemd naar George Maduro. Hij is in de Tweede Wereldoorlog overleden. Na een ontmoeting met mevrouw Boon-van der Starp hebben de ouders van George Maduro geld beschikbaar gesteld voor de bouw van een miniatuurstad als herdenkingsmonument voor hun zoon in plaats van een gewoon monument.

Installatie van prinses Beatrix als burgemeester van Madurodam, 1952. H. A. W. Douwes. Haags Gemeentearchief.