Zoeken
Zoeken
Filter op thema
Bestuur Cultuur Techniek Arm/Rijk Wonen Hagenaars

Bekijk tijdlijn

De snoeptrommel

In 1995 was het nieuwe stadhuis op de hoek van Spui en Kalvermarkt gereed. De uit 1972 daterende betonnen raadzaal op de Dagelijkse Groenmarkt werd buiten gebruik gesteld. Zou deze ‘betonpuist’ een nieuwe bestemming krijgen of zou het gesloopt worden?

Het gemeentebestuur besloot tot het laatste. Mooi werd die raadzaal namelijk niet gevonden, ook al was deze maar net dertig jaar oud. Bovendien kon men met een nieuw plan de oorspronkelijke structuur aan de Dagelijkse Groenmarkt weer herstellen. Aan de Britse architect John Outram werd gevraagd een ontwerp voor de nieuwbouw te maken. In het gebouw zouden ook winkels moeten komen.

In 1998 was de nieuwbouw klaar. Vooral opvallend is de ronde kop van het gebouw op de hoek van Groenmarkt en Grote Halstraat. Deze kop volgt de ronding in de rooilijnRooien is het uitzetten van de door de overheid vastgestelde grenzen tussen openbare en private gronden, deze grenzen worden rooilijnen genoemd. die er voor 1972 ook was. Forse zuilen met verschillend gekleurde tegels dragen een groen dak in de vorm van een soort deksel. Daarom wordt het gebouw ook wel de Snoeptrommel genoemd.

Dagelijkse Groenmarkt in 1970.
Dagelijkse Groenmarkt in 1972.
Dagelijkse Groenmarkt in 2000.