Zoeken
Zoeken
Filter op thema
Bestuur Cultuur Techniek Arm/Rijk Wonen Hagenaars

Bekijk tijdlijn

Haagse Harry

Op 25 februari werd bij tramhalte Grote Markt een standbeeld van Haagse Harry onthuld. Haagse Harry is een stripfiguur dat in 1991 door striptekenaar Marnix Rueb bedacht werd. Harry spreekt plat Haags en is behoorlijk grof. Hij is werkeloos en fanatiek ADO-supporter. De strip was al vanaf het begin een succes en niet alleen in Den Haag. In 1994 verscheen het eerste stripalbum "Kap nâh!!" Hiervan werden 140.000 albums verkocht. Er zouden nog 5 albums volgen.

In de albums praat iedereen met een Haags of ander accent en dat wordt duidelijk omdat het fonetischEen woord spellen zoals het klinkt is geschreven. Bijvoorbeeld: een zin als "Je hebt het wel tegen de wethouder, toevallig!" wordt op zijn haags "Je hepput wél teige de wethâhwâh, toevallag!"

Marnix Rueb overleed op 23 oktober 2014 op 59-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker. In 2015 kreeg hij postuumNa iemands dood de Haagse Cultuurprijs. Met de geldprijs van 50.000 die bij de cultuurprijs hoort, hebben de nabestaanden van Marnix Rueb het beeld van Haagse Harry laten maken. De 5000 kilo zware Harry werd onthuld door wethouder Joris Wijsmuller en Jody Koppers, de dochter van Marnix Rueb. Op het t-shirt van Harry staan bekende uitspraken van hem: KAP NÂH!! en LEKKÂH BELANGRÈK.

Het beeld van Haagse Harry op de Grote Markt.
Harry van Reeken, collectie HGA