Zoeken
Zoeken
Filter op thema
Bestuur Cultuur Techniek Arm/Rijk Wonen Hagenaars

Bekijk tijdlijn

Het nieuwe Stadhuis

In 1995 was het nieuwe stadhuis aan Spui gereed. Daar was veel aan vooraf gegaan... Tien jaar eerder bleek het nodig om het bestaande stadhuis uit te breiden. Dat stond toen aan het Burgemeester de Monchyplein, net ten noorden van de Javastraat (een eindje weg van de binnenstad). Daar werkten vooral de gemeentebestuurders en de ambtenaren. De gemeenteraad vergaderde in de raadzaal op de Dagelijkse Groenmarkt, direct naast het Oude Stadhuis uit 1565.

Rond 1985 stelde wethouder Adri Duivesteijn voor om alles samen te brengen in één groot gebouw in de binnenstad van Den Haag. Dat zou ook beter zijn voor de centrumfunctie van de binnenstad. Er werd een internationale prijsvraag uitgeschreven onder een aantal beroemde architecten.

Uiteindelijk viel de keuze op het ontwerp van de Amerikaanse architect Richard Meier. Deze had een gebouw ontworpen met twee grote vleugels van twaalf bouwlagen, waartussen een hele grote overdekte hal zou komen, het Atrium. Die hal zou het levendige centrum van het nieuwe stadhuis worden. Op de kop van het gebouw aan het Spui kreeg het gebouw een grote ronding. Daar is de gemeentelijke bibliotheek gevestigd. Aan de buitenkant bestaat het gebouw vooral uit witte platen met veel glas daartussen.

Een bijnaam was door de Hagenaars dus ook gauw uitgevonden: het IJspaleis.

Atrium van Stadhuis in schemering. Foto: Dienst Stedelijke Ontwikkeling, Bert Mellink. Haags Gemeentearchief.
Het stadhuis in 2011. Foto: Dienst Stedelijke Ontwikkeling, Bert Mellink. Haags Gemeentearchief.