Zoeken
Zoeken
Filter op thema
Bestuur Cultuur Techniek Arm/Rijk Wonen Hagenaars

Bekijk tijdlijn

Pasar Malam Besar

In 1959 werd er voor het eerst een Indonesische markt gehouden. Deze "Pasar Malam Besar" (Indonesisch voor grote avondmarkt) was in het gebouw van de Haagse Dierentuin met 15 stalletjes en een schiettent.

Veel mensen die uit Nederlands-Indië waren gekomen hadden heimwee naar Indonesië. De schrijver en journalist Jan Boon, bekend onder zijn schrijversnaam Tjalie Robinson, richtte daarom het tijdschrift Tong Tong op. Bovendien organiseerde hij samen met Mary Brückel-Beiten deze eerste Pasar Malam Besar. Er kwamen de eerste keer al 3000 bezoekers. Na vier jaar was de Dierentuin te klein geworden en verhuisde de Pasar Malam naar Houtrust. Later werd de markt verplaatst naar het Malieveld. Tegenwoordig heet de markt de Tong-Tong Fair en komen er meer dan 100.000 bezoekers op af.

Burgemeester mr. H.A.M.T. Kolfschoten bespeelt de gamelan bij de opening van de Pasar Malam (tot 1 juli 1967) in de Houtrusthallen. Links de Indonesische ambassadeur dr. Soedwarjo Tjondronegoro; in het midden Pasar Malam mannequin Ingrid Wouters; foto: Stokvis. Haags Gemeentearchief.