Zoeken
Zoeken
Filter op thema
Bestuur Cultuur Techniek Arm/Rijk Wonen Hagenaars

Bekijk tijdlijn

Kikkers en Bullen

In de eerste helft van de jaren '60 vochten jeugdbendes in Den Haag regelmatig met elkaar. Je had twee partijen: de Kikkers en de Bullen. De Kikkers reden meestal op een bromfiets van het merk Puch, met hoog stuur. Zij droegen een groene jas (vandaar de naam Kikker), broeken met wijde pijpen en hun haar voor die tijd lang (over de oren!) en voorover gekamd in een pony. Zij waren fans van The Beatles, Rolling Stones en the Golden Earring(s). Hun vriendinnen droegen minirokjes en steil blond haar.

Bullen reden op bromfietsen van het merk Kreidler of Zündapp, ook wel buikschuivers genoemd, omdat je er bijna helemaal voorover op lag. Ze hadden lang haar, maar kamden dat in tegenstelling tot de Kikkers achterover met een enorme vetkuif van voren. Verder droegen ze meestal een groen of blauw windjack en een spijkerbroek. Er zaten veel Indische jongens bij de Bullen. Hun vriendinnen droegen rokken met een wijde petticoat en hoog opgestoken haar dat met veel haarlak was bespoten: een suikerspinkapsel. Hun favoriete muziek was rock-'n-roll van Elvis Presley of Indo-rockbands als The Tielman Brothers en The Crazy Rockers. Van de Bullen was de Plu weer de bekendste groep. Deze was genoemd naar de snackbar De Gouden Parapluie in de Goudenregenstraat, waar jongeren vaak bij elkaar kwamen.

Beide groepen vochten met elkaar op het strand, bij de Bosjes van Pex en Poot of in de binnenstad. De politie probeerde de vechtpartijen te voorkomen, maar had daarbij weinig succes.

Na 1966 werd het rustiger op straat. De meeste jongens gingen toen in militaire dienst, studeren of trouwen.

'Kikker' André van Duijn (geboren 20 februari 1947) op een Puch in 1965; Haags Gemeentearchief.