Zoeken
Zoeken
Filter op thema
Bestuur Cultuur Techniek Arm/Rijk Wonen Hagenaars

Bekijk tijdlijn

Krakers

Jongeren die een huis zochten konden vaak geen huis krijgen, terwijl er toch veel huizen leeg stonden. Deze huizen werden door de eigenaren zo verwaarloosd, dat ze onbewoonbaar werden. Jongeren in de grote steden gingen zulke huizen krakenEen huis of kantoor dat niet van jou is binnendringen om er te gaan wonen..

Ze knapten de woning vaak ook op. In Den Haag kraakten jongeren het oude Rijksbelastingkantoor aan het Buitenom en doopten het ‘De Blauwe Aanslag’. De Belastingdienst verstuurde namelijk de jaarlijkse belastingaanslag in een blauwe envelop. De krakers mochten er van de gemeente in blijven wonen en werken. Pas toen de gemeente met plannen kwam om de het gebouw af te breken voor verbreding van de straat, moesten de krakers eruit.

De meeste bewoners gingen akkoord met de verhuizing naar een ander pand, maar een deel wilde zich daar niet zomaar bij neerleggen. Op 3 oktober 2003 werd het pand daarom met geweld ontruimd. Daarna begon onmiddellijk de sloop van het gebouw.

Kraak van het voormalige belastingkantoor Buitenom nr. 216, 'De Blauwe Aanslag', 11-12-1980. Foto R. de Hilster. Verzameling Haags Gemeentearchief.HGA.