Zoeken
Zoeken
Filter op thema
Bestuur Cultuur Techniek Arm/Rijk Wonen Hagenaars

Bekijk tijdlijn

Een nieuw Stadhuis

Op het Burgemeester De Monchyplein, waar nu appartementengebouwen staan, stond ruim 40 jaar (van 1953 tot 1995) het stadhuis van Den Haag.

Het oude raadhuisje aan de Dagelijkse Groenmarkt was aan het begin van de 20ste eeuw veel te klein geworden. Er moest dus een oplossing komen voor het ruimtegebrek. De gemeente schreef een prijsvraag uit voor architecten, die een ontwerp konden insturen. J.M. Luthmann kwam in 1934 als winnaar uit de bus, maar het duurde nog tot 1947 voordat de eerste spade voor de bouw de grond inging.

Zes jaar later konden de eerste ambtenaren in het gebouw aan het werk, maar bezuinigingen zorgden er voor dat het stadhuis nooit helemaal afkwam. De grote toren, de raadzaal en de trouwzaal zijn nooit gebouwd. Trouwen kon nog wel op het oude stadhuis of in een gebouw aan de Javastraat waar ook de raadzaal was.

Toen in 1995 het nieuwe stadhuis aan het Spui in gebruik genomen werd, verdween het gebouw van Luthmann onder de sloophamer.

Het stadhuis aan het Burgemeester De Monchyplein verlicht ter gelegenheid van de opening. Friezer. Haags Gemeentearchief.