Zoeken
Zoeken
Filter op thema
Bestuur Cultuur Techniek Arm/Rijk Wonen Hagenaars

Bekijk tijdlijn

Chinese poorten in de Wagenstraat

De Haagse Chinese buurt (Chinatown) ligt in het gebied rond de Wagenstraat tussen de Amsterdamse Veerkade en de Gedempte Burgwal.

In de jaren zeventig van de 20ste eeuw gingen hier steeds meer Chinezen wonen en werken. Er worden Chinese feesten gevierd zoals het Maanfeest en het Chinees nieuwjaar. Bij de Gedempte Burgwal en de Gedempte Gracht hangen Chinese lampionnen en in de stoepranden zijn Chinese gezegden gegraveerd.

Omduidelijk te maken waar Chinatown ligt zijn er in 2010 in de Wagenstraat twee opvallende drakenpoorten neergezet: bij de Gedempte gracht en de Stille Veerkade. De onderdelen voor de poorten zijn gemaakt in China van originele Chinese bouwmaterialen. De kolommen zijn gemaakt van hardsteen en versierd met Chinese graveerkunst. Het beschilderde houten dak bestaat uit meer dan duizend onderdelen! De poorten symboliseren geluk, evenwicht en aantrekkingskracht. De eeuwenoude feng-shui-filosofie schrijft voor hoe hoog de drakenpoorten moeten worden en wanneer ze mogen worden geplaatst. Ze mogen vooral niet vlak voor de deur van een winkel of ondernemingstaan, dit zou namelijk ongeluk brengen.

Chinese drakenpoort bij de Stille Veerkade