Zoeken
Zoeken
Filter op thema
Bestuur Cultuur Techniek Arm/Rijk Wonen Hagenaars

Bekijk tijdlijn

Nieuwbouw voor de Haagse Hogeschool

Rond 1900 was ten zuiden van het station Hollands Spoor een industriewijk rond de Laakhavens ontstaan. Vooral in de jaren zeventig van de twintigste eeuw begon een periode van verval van deze industriewijk. Oorzaken waren de verwaarlozing van de gebouwen, de afname van het vervoer via het water en het besef dat vervuilende industrie middenin een stad slecht is.

Er kwamen daarom nieuwe plannen voor dit gebied. Uiteindelijk was het resultaat dat naast nieuwe, schone bedrijven en woningen er ook een vestiging kwam van de Haagse Hogeschool. Op 27 februari 1997 werd de nieuwbouw van de Haagse Hogeschool feestelijk door toenmalig minister-president Wim Kok geopend.

Het complex bestaat uit vier grote gebouwen, die ieder een eigen kenmerkende naam hebben: de Slinger, het Ovaal, de Strip en de Driehoek. Op een slimme manier heeft het architectenbureau PRO, dat het ontwerp maakte, gebruik gemaakt van het water om openheid en ruimte te maken. Om voldoende parkeergelegenheid in het gebied te hebben is onder een oude haven zelfs een parkeergarage aangelegd.

Luchtfoto Haagse Hogeschool. Foto: Dienst Stedelijke Ontwikkeling, Willem Vermeij. Haags Gemeentearchief.