Zoeken
Zoeken
Filter op thema
Bestuur Cultuur Techniek Arm/Rijk Wonen Hagenaars

Bekijk tijdlijn

Nieuwe Scheveningse boulevard

De nieuwe Scheveningse boulevard strekt zich uit van de Scheveningseslag tot en met de havens. Het is een ontwerp van de Spaanse architect en stedenbouwkundige Manuel de Solà-Morales.

De nieuwe boulevard is niet alleen om te flaneren... Onder de boulevard ligt namelijk een hele bijzondere uitvinding. Om Scheveningen de komende honderd jaar tegen de zee te beschermen, ligt - hoe maf het ook klinkt - onder de boulevard een nieuwe kilometer lange dijk.

Het bouwen van deze dijk onder de boulevard zorgde voor heel wat hoofdbrekers en uitdagingen. Bij een zware storm is de bescherming van de dijk namelijk van levensbelang... Hij moest dus wel goed worden!

(Kunst)werken op en rondom de boulevard moesten ook zo worden gemaakt dat ze de dijk niet kunnen beschadigen in het geval van een super storm. De voetgangersbrug die op de dijk staat is ook zo gemaakt dat bij een grote storm de brug uit elkaar kan vallen in stukken van maximaal 700 kilo per stuk: dat klinkt heel zwaar, maar brokken van dit gewicht kunnen de dijk niet beschadigen. Het instorten van de brug in zijn geheel zou fataal zijn voor de dijk!

Nieuwe boulevard
Dwarsdoorsnede dijk in de boulevard