Zoeken
Zoeken
Filter op thema
Bestuur Cultuur Techniek Arm/Rijk Wonen Hagenaars

Bekijk tijdlijn

Shocking Blue

Wie maar een beetje gitaar kon spelen richtte in het Den Haag van de jaren zestig een bandje op of sloot zich aan bij het bandje van de buurjongen of klasgenoot.

Zo begonnen bijvoorbeeld in 1961 twee jongens uit de Hulshorststraat, George Kooymans en Rinus Gerritsen, met nog een drummer en een gitarist, de band The Tornado's. Een jaar later veranderden zij de naam in The Golden Earrings en als een van de weinige popgroepen van toen bestaan zij nu nog steeds als The Golden Earring.

Andere bekende 'beatgroepen' uit die tijd waren Q 65 en The Motions. Den Haag was zeker in de jaren zestig dé popstad van Nederland met groepen die voortdurend hits scoorden.

Robbie van Leeuwen richtte na zijn vertrek uit The Motions de band Shocking Blue op met als zangeres Mariska Veres. Ze hadden direct succes, maar wat niemand verwachtte was dat een van hun liedjes, Venus, ook in het buitenland aan zou slaan. In februari 1970 bereikten ze zelfs in Amerika de bovenste plaats van de hitparade. Dat was een Nederlandse groep nog nooit eerder gelukt! Den Haag was zo trots op zijn stadgenoten dat ze datzelfde jaar tot ereburgers benoemd werden.

Shocking Blue, popgroep bestaande uit (v.l.n.r.) Cor van der Beek, Mariska Veres, Robbie van Leeuwen en Klaasje van der Wal; 16-01-1969.