Zoeken
Zoeken
Filter op thema
Bestuur Cultuur Techniek Arm/Rijk Wonen Hagenaars

Bekijk tijdlijn

Opening tramtunnel Grote Marktstraat

Na 8,5 jaar bouwen, 5 jaar langer dan gepland, was het in 2004 eindelijk zo ver. De Haagse Tramtunnel werd geopend. De tramtunnel is meer dan 1 kilometer lang en heeft twee haltes: Grote Markt en Spui. De tunnel start al bij het Centraal Station.

Bij het bouwen van de tunnel zijn heel wat dingen misgegaan. Doordat er zoveel in de grond gegraven was, verzakte de straat. Als oplossing is de tunnel toen tijdelijk onder water gezet. Hierdoor kreeg de tunnel de bijnamen 'Haagse Zwemtunnel' en 'Tramtanic'. Deze bijnaam verwijst naar het schip Titanic dat in 1912 zonk door een botsing met een ijsberg in de Noorderlijke Atlantische Oceaan. Veel mensen kwamen hierbij om het leven. Maar officieel wordt de tramtunnel ‘Het Souterrain’ genoemd.

Bij halte Spui vind je De Affiche Galerij, een 90-meter lange glazen vitrine met daarin ruimte voor 60 affiches. Ongeveer vier keer per jaar is daar een nieuwe verzameling oude of nieuwe affiches te zien. Bij halte Grote Markt is in de vloer een mozaiek van een oude stadsplattegrond te zien. Ook zijn er verlichte putten met glazen deksels waarin allerlei archeologische vondsten te zien zijn.

Affiche Galerij
Archeologische vloer; foto ITS