Zoeken
Zoeken
Filter op thema
Bestuur Cultuur Techniek Arm/Rijk Wonen Hagenaars

Bekijk tijdlijn

De Pastoor van Arskerk

De nieuwe woonwijken die na de Tweede Wereldoorlog werden gebouwd in Den Haag Zuid-West, werden niet alleen voorzien van vele woningbouwblokken maar ook van winkelcentra, sportterreinen en kerken.

Een van de meest interessante kerken is de Pastoor van Arskerk aan de Aaltje Noordewierstraat. In 1969 was de bouw van deze kerk klaar. Het is een ontwerp van de Nederlandse architect Aldo van Eyck, die ook in het buitenland beroemd is. De in grijze betonsteen gebouwde kerk is heel sober. Kenmerkend is onder meer het gebruik van de cirkel als terugkerend motief in het gebouw. Het licht in de kerk komt binnen door middel van bovenlichten in de vorm van cilinders, dus ook weer een cirkelvormig element.

Bij deze kerk hoort een tweede verhaal. Want hoe komt de kerk aan zijn naam, met andere woorden: wie was die pastoor Van Ars? Eigenlijk hoort het te zijn: dé pastoor van Ars. Want Ars is een dorpje in Frankrijk. Daar preekte in de 19de eeuw Jean-Baptiste Marie Vianney (1786-1859). Zijn preken bleken heel bijzonder want mensen kwamen van ver om zijn preken te horen. Ook genas hij op wonderlijke wijze zieke mensen. In 1925 is hij door paus Pius XI heilig verklaard en in 1929 is hij uitgeroepen tot patroon (beschermer) van alle pastoors.

Interieur Pastoor van Arskerk, 1980, Haags Gemeentearchief.
Interieur Pastoor van Arskerk, 1980. Haags Gemeentearchief