Zoeken
Zoeken
Filter op thema
Bestuur Cultuur Techniek Arm/Rijk Wonen Hagenaars

Bekijk tijdlijn

Van eenvoudige jongen tot burgemeester

De 17de eeuw, de Gouden Eeuw, bracht ook voor Den Haag steeds meer welvaart. Verschillende Hagenaars wisten zich van eenvoudige kooplieden op te werken tot vermogende, invloedrijke bestuurders.

Thomas Cletcher, de zoon van een wijnkoopman, was zo iemand. Hij kreeg een opleiding tot goudsmid en vestigde zich in 1628 met zijn jonge gezin aan de Bierkade. Twee jaar later werd hij gekozen tot Hoofd van het gildeVereniging van mensen met hetzelfde beroep. van de goud- en zilversmeden. Al snel gingen er grote sommen geld door zijn handen bij het verhandelen van ruwe edelstenen.

Het hof bleek een goede klant voor de sieraden die Cletcher ontwierp. De prinsen Maurits en Frederik Hendrik kochten graag en voor veel geld bij hem. Zo telde Frederik Hendrik eens 27.000 gulden neer voor een juweel (een werkman verdiende toen maar 300 gulden per jaar!). Thomas Cletcher had door zijn contacten met het hof veel aanzien en werd waarschijnlijk daardoor tot lid van het stadsbestuur gekozen. Hij liet een huis aan de sjieke Korte Vijverberg bouwen en werd uiteindelijk zelfs burgemeester van Den Haag!

Portret van Anna Hoeufft, echtgenote van burgemeester Thomas Cletcher. Collectie Haags Historisch Museum.