Zoeken
Zoeken
Filter op thema
Bestuur Cultuur Techniek Arm/Rijk Wonen Hagenaars

Bekijk tijdlijn

Moord op het Binnenhof

De Amsterdamse juwelier Jan van Wely werd op 14 maart 1616 in het Stadhouderlijk Kwartier van prins Maurits op het Binnenhof vermoord.

De daders waren Jean de la Vigne, een lakei en Jean de Paris, een kamerheer van prins Maurits. De dag voor de moord had de juwelier een met diamanten versierde hoedenband aan de prins getoond. Maurits vond het sieraad echter te duur en besloot niets te kopen.

De kamerheer De Paris deed echter net alsof de prins wel tot koop over wilde gaan en liet Van Wely langskomen met al zijn kostbaarheden. Nietsvermoedend kwam hij met zijn juwelen langs: de hoedenband van 20.000 pond, diverse ringen met diamanten, parelsnoeren, 120 losse parels en een horloge.

Van Wely werd door de twee samenzweerders vermoord en verborgen in een afvalkuil op het Binnenhof. Na een week werd het lijk ontdekt. Toen het rooflustige duo nóg een beroving uitvoerde en gesnapt werd, kwam het ook uit dat ze Van Wely hadden beroofd en vermoord. Ze werden naar de Gevangenpoort gebracht waar De Paris werd verhoord door de beul. Na hun bekentenis stierven ze op het rad.

De moord op juwelier Jan van Wely, Hollandse School, 1639. Collectie Haags Historisch Museum.