Zoeken
Zoeken

Frederik Hendrik

Prins van Oranje, graaf van Nassau, stadhouder van Holland, Zeeland, Utrecht, Gelderland, Overijssel.
1584-1647

Frederik Hendrik was de enige zoon van prins Willem van Oranje en zijn vierde vrouw Louise de Coligny, hij was de halfbroer van prins Maurits. Na de dood van Maurits werd Frederik Hendrik benoemd tot stadhouderIn de Middeleeuwen: plaatsvervanger van de koning Vanaf 1581: opperbevelhebber van het leger en de vloot, ondergeschikt aan de Statenvan Holland, Zeeland, Utrecht, Gelderland en Overijssel. Vlak voor de dood van Maurits in 1625 trouwde Frederik Hendrik met Amalia van Solms, een hofdame van de gevluchte koningin van Bohemen Elisabeth.

In tegenstelling tot de sobere prins Maurits leefden Frederik Hendrik en Amalia in luxe en stijl. Zij maakten van Den Haag een echte hofstad. Ze organiseerden grote diners, feesten, concerten en ballet- en toneelvoorstellingen. Frederik Hendrik en Amalia woonden in twee stadspaleizen, de ene aan het Binnenhof, de andere aan het Noordeinde.

In 1645 werd de eerste steen gelegd voor de bouw van Huis ten Bosch. Het was oorspronkelijk bedoeld als zomerhuis voor Frederik Hendrik en Amalia. Twee jaar na de start van de bouw overleed Frederik Hendrik. Hij is begraven in de Koninklijke grafkapel in de Nieuwe Kerk in Delft.

Portret van Frederik Hendrik door atelier Michiel Jansz. van Mierevelt, Rijksmsueum Amsterdam