Zoeken
Zoeken
Filter op thema
Bestuur Cultuur Techniek Arm/Rijk Wonen Hagenaars

Bekijk tijdlijn

Een echt hof in Den Haag

Prins Frederik Hendrik en zijn vrouw Amalia van Solms leefden in luxe en stijl, in tegenstelling tot de sobere prins Maurits. Zij maakten van Den Haag een echte hofstad.

Ze organiseerden grote diners, feesten, concerten en ballet- en toneelvoorstellingen. Ook gingen ze vaak met een groot, sjiek gezelschap jagen waarbij iedereen prachtig was aangekleed. De Haagse bevolking stond dan langs de weg te kijken om iedereen te bewonderen.

Frederik Hendrik en Amalia woonden in twee stadspaleizen, de ene aan het Binnenhof de andere aan het Noordeinde. Daarnaast lieten zij nieuwe buitenverblijven bouwen in Honselaarsdijk en bij Rijswijk. Voor de inrichting van hun huizen kregen veel kunstenaars opdracht om meubels, schilderijen en andere kostbare voorwerpen te maken. De VOCDe Verenigde Oost-Indische Compagnie. Dit was een maatschappij van kooplieden die handel dreef op Oost-Indië, het huidige Indonesië.bracht uit Azië prachtig porseleinEen soort aardewerk dat hard, wit en doorschijnend is en voor een belangrijk deel bestaat uit kaolien (porseleinaarde). Het wordt bij een zeer hoge temperatuur gebakken. en lakwerkHouten voorwerp versierd met verschillende lagen lak over elkaar heen, bijvoorbeeld meubels uit Japan. mee. Om al dat moois uit te stallen werden er speciale kamers of 'kabinetten' ingericht als porseleinkabinet of lakkabinet.

Amalia van Solms. Collectie Rijksmuseum, Amsterdam.