Zoeken
Zoeken
Filter op thema
Bestuur Cultuur Techniek Arm/Rijk Wonen Hagenaars

Bekijk tijdlijn

Een deftig woonhuis

Een tijdlang woonde raadpensionarisTijdens de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden de belangrijkste ambtenaar van Holland en West-Friesland, ook wel landsadvocaat genoemd. Johan van Oldenbarnevelt (1547-1619) in de Spuistraat. In 1611 verruilde hij zijn oude huis voor een nieuwe woning aan de Kneuterdijk 22, vlak naast de Kloosterkerk.

Dit nieuwe huis werd gebouwd in de stijl van de Hollandse RenaissanceVanaf 1550 komt deze bouwkunst vanuit Italië naar Nederland. Omdat het gebruik van baksteen in combinatie met natuursteen typisch Hollands is, wordt deze bouwstijl de Hollandse renaissance genoemd..

Omstreeks 1980 werd een groot deel van het huis gesloopt. Alleen de voorgevel bleef staan. Opmerkelijk aan die voorgevel is, dat die geen ingang heeft. Hoe kwam Van Oldenbarnevelt dan zijn prachtige woning binnen? Tot ongeveer 1980 was er natuurlijk gewoon een deur. Toen het pand verbouwd werd, kreeg het een verbinding met de buurpanden waardoor de ingang niet meer nodig was en er een venster van gemaakt kon worden.

In 2010 werd het pand weer verbouwd. Toen vonden ze het gek dat er geen deur in zat, dus hebben ze de deur weer teruggezet.

Het huis van Oldenbarnevelt aan de Kneuterdijk in 1660. Collectie Haags Gemeentearchief.