Zoeken
Zoeken
Filter op thema
Bestuur Cultuur Techniek Arm/Rijk Wonen Hagenaars

Bekijk tijdlijn

De Nieuwe Kerk

Omdat het aantal hervormdeDe nieuwe, niet katholieke kerk. 'Hervormd' betekent 'veranderd'. kerkgangers al maar groeide moest er een derde kerk komen (de andere waren de Grote Kerk en de Kloosterkerk).

De beste plaats daarvoor was bij het Spui waar immers een hele nieuwe wijk was ontstaan. De naam van deze kerk is heel eenvoudig: de Nieuwe Kerk. Bouwmeester van het gebouw was Pieter Noorwits, een broer van Arent van 's-Gravensande, die de Sebastiaansdoelen aan de Korte Vijverberg had ontworpen.

Noorwits maakte een ontwerp in de bouwstijl van het Hollands ClassicismeVanaf 1550 komt deze bouwkunst vanuit Italië naar Nederland. Omdat het gebruik van baksteen in combinatie met natuursteen typisch Hollands is, wordt deze bouwstijl de Hollandse renaissance genoemd., met een rechthoekige plattegrond met zijkapellen. De preekstoel kwam precies in het midden te staan. De kerk werd afgedekt met een schitterende houten kap. De bouw duurde van 1649 tot 1656 en werd betaald uit de belasting op bier en wijn.

Bartholomeus van Bassen, de Nieuwe kerk aan het Spui, 1650, Haags Historisch Museum