Zoeken
Zoeken
Filter op thema
Bestuur Cultuur Techniek Arm/Rijk Wonen Hagenaars

Bekijk tijdlijn

Een betere verdediging

Ook al was het Twaalfjarig BestandWapenstilstand die in 1609 tussen Spanje en de Republiek gesloten werd. De wapenstilstand zou twaalf jaar duren, tot 1621. met Spanje getekend, prins Maurits bleef vragen om een betere verdediging van Den Haag.

Hij kreeg zijn zin. In 1612 toonde prins Maurits aan het Haagse dorpsbestuur een plattegrond waarop stond aangegeven hoe hij Den Haag wilde beveiligen. Er zouden geen vestingmuren worden opgetrokken, maar rondom Den Haag zou een brede singelgracht worden aangelegd. Deze moest het dorp (of zullen we toch maar stad zeggen, want in 1600 woonden er al zo'n 12.000 mensen) een beetje veiligheid geven tegen Spanjaarden, plunderaars en ander gespuis.

In 1613 begon men met het graven van de singelgrachten die ook nu nog steeds goed te zien zijn. In 1619 was het werk al klaar.

Als herinnering aan deze omgrachting van Den Haag zijn in 1932 op de leuning van de Herenbrug bij de hoek van de Herengracht en de Prinsessegracht prins Maurits en zijn gevolgEen groep mensen die een vorst of een ander belangrijk persoon volgt of begeleidt. afgebeeld.

Beeldhouwwerk 'Prins Maurits met gevolg' voor de Herenbrug. Collectie Haags Gemeentearchief.