Zoeken
Zoeken
Filter op thema
Bestuur Cultuur Techniek Arm/Rijk Wonen Hagenaars

Bekijk tijdlijn

Koetsincident op het Voorhout

Het Voorhout was een plek waar de Hagenaars graag kwamen wandelen of uit rijden gingen. Ook de talrijke buitenlandse gezantenVertegenwoordigers van een land of een stad. pronkten daar graag met hun rijke koets. Soms kwam het tot een gevaarlijk incident.

De Franse en Spaanse ambassadeur kwamen elkaar tegen in hun met zes paarden bespannen rijtuigen. Omdat er niet genoeg ruimte was op de weg voor twee koetsen tegelijk zou een van hen de ander voorrang moeten geven. Ze waren beiden te trots om de ander voor te laten gaan. Dat zou ook betekenen dat de vorst die hij vertegenwoordigde minder belangrijk was dan de andere.

Bijna was het tot een vechtpartij gekomen. Gelukkig kwam raadpensionarisTijdens de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden de belangrijkste en hoogste ambtenaar in Holland en West-Friesland , ook wel landsadvocaat genoemd. In 1805-1806 wordt de term gebruikt voor het staatshoofd Schimmelpenninck. Johan de Witt (zie plaatje) met een oplossing. Hij opende de toegang tot het middenpad, zodat er genoeg ruimte vrij kwam voor twee koetsen!

Borstbeeld van Johan de Witt