Zoeken
Zoeken
Filter op thema
Bestuur Cultuur Techniek Arm/Rijk Wonen Hagenaars

Bekijk tijdlijn

Vredespaleis geopend

In 1899 stelde koningin Wilhelmina Huis ten Bosch ter beschikking van de deelnemers aan de Eerste Internationale Vredesconferentie. De Russische tsaar Nicolaas II had hiertoe de aanzet gegeven. Er kwamen afgevaardigden uit 26 landen om te praten over allerlei onderwerpen die met oorlogsvoering te maken hadden. Ze namen zelfs besluiten, al stelden die niet veel voor. Voortaan mochten er bijvoorbeeld geen bommen meer uit luchtballons geworpen worden.

Het belangrijkste besluit was dat er een Vredespaleis zou komen, waar landen die ruzie met elkaar hadden hun geschilDeftig woord voor ruzie. aan rechters van het Internationale Hof van Justitie konden voorleggen. Dankzij een gulle gift van de steenrijke Amerikaanse staalmagnaatZeer rijk en daardoor invloedrijk persoon. Andrew Carnegie (1835-1919) kon in 1907, tijdens de tweede vredesconferentie, met de bouw van dit paleis begonnen worden. In 1913 opende Carnegie in aanwezigheid van de koningin en vele hoogwaardigheidsbekledersMensen die een hoog ambt uitvoeren. het paleis. 'De oorlog kan beginnen', zeiden pessimisten. Zij kregen gelijk. Een jaar later begon de Eerste Wereldoorlog.

Het Vredespaleis in circa 1975. Foto M. Paans, verzameling Haags Gemeentearchief.
Plechtige opening van het Vredespaleis. Andrew Carnegie met het grootkruis der Nederlandse Leeuw 28-08-1913.; Foto H. Deutmann, verzameling Haags Gemeentearchief.