Zoeken
Zoeken
Filter op thema
Bestuur Cultuur Techniek Arm/Rijk Wonen Hagenaars

Bekijk tijdlijn

Villa Mees

Wat een verschil tussen de Villa Sandhaghe uit 1907 en deze Villa Mees uit 1936! Alleen het verschil in formaat al. Maar ook de stijl waarin de villa’s gebouwd zijn, verschillen als dag en nacht van elkaar. De villa Mees aan de Van Ouwenlaan 42 is een ontwerp van de wereldberoemde architect Gerrit Rietveld (1888-1964).

De villa kent heel simpele vormen, waardoor het tot de bouwstijl van het Nieuwe BouwenBouwstijl met rechte lijnen, vlakken en kubussen. Ook worden in combinatie met wit vaak primaire kleuren (blauw, rood, geel) gebruikt. wordt gerekend. Het bestaat uit een twee verdiepingen hoog blok, waartegen op de begane grond een rond deel is geplaatst. Het huis is witgepleisterd en heeft grote ramen. Het interieur van het huis werd ook voor een deel door Rietveld ingericht.
Het was modern wonen in zo’n huis. Waar in de Villa Sandhaghe nog veel dienstvertrekken en kamers voor bedienden aanwezig waren, ontbraken die in de Villa Mees. Het is dan wel logisch dat de Villa Mees veel kleiner is.

Het geeft ook goed aan dat wonen en leven bij de gegoede burgerij een hele ontwikkeling doormaakte. In 1907 had men nog bediendes in huis, maar in 1936 werd een villa neergezet waarin bedienend personeel niet meer nodig was. In plaats daarvan kwam er meer luxe in keukenapparatuur en centrale verwarming.

Villa Mees.