Zoeken
Zoeken
Filter op thema
Bestuur Cultuur Techniek Arm/Rijk Wonen Hagenaars

Bekijk tijdlijn

Een gebouw met vlakken en lijnen

Op de hoek van de Grote Markt en de Grote Marktstraat werd in 1927 een bijzonder gebouw neergezet, namelijk het pand van de Volharding. De opdrachtgever, het bestuur van de coöperatie De Volharding, wilde een gebouw waarin ruimte zou zijn voor winkels, kantoor en een tandheelkundige kliniek. De architecten J.W.E. Buijs en J.B. Lürsen hebben er een modern, bijzonder gebouw van gemaakt met een spel van vlakken en lijnen. De gevels werden ingevuld met veel glas.

‘s Avonds was het gebouw één grote lichtreclame doordat het gebouw door het vele glas heen licht uitstraalde. Letters waren in de gevelvlakken aangebracht en dan 's avonds als silhouet zichtbaar, terwijl je overdag niets van deze reclame zag.

Het gebouw van de Volharding wordt beschouwd als een goed voorbeeld van de bouwstijl die bekend staat als het Nieuwe BouwenBouwstijl met rechte lijnen, vlakken en kubussen. Ook worden in combinatie met wit vaak primaire kleuren (blauw, rood, geel) gebruikt.. Andere belangrijke bouwwerken in deze bouwstijl in Den Haag zijn de Papaverhof (1921), de woonflat Nirwana (1930), en de Villa Mees, Van Ouwenlaan 42 (1936).

Dat bouwstijlen in de jaren 1920-1940 heel verschillend van elkaar konden zijn, kun je goed zien door twee grote gebouwen aan de Grote Marktstraat met elkaar te vergelijken: dit gebouw de Volharding en het warenhuis De Bijenkorf van 1926.

De Volharding bij avond. Verzameling Haags Gemeentearchief.