Zoeken
Zoeken
Filter op thema
Bestuur Cultuur Techniek Arm/Rijk Wonen Hagenaars

Bekijk tijdlijn

Eerste radiouitzending

Het was al in de krant aangekondigd: op 6 november 1919 zou Hanso Schotanus à Steringa Idzerda (1885 - 1944) een radiouitzending verzorgen. Het bleek de eerste van tevoren aangekondigde radiouitzending ter wereld te zijn! En nog wel gewoon vanuit zijn huis in de Beukstraat (8-10) in Den Haag. Idzerda, zoals hij kortweg genoemd werd, was een ingenieur van Friese afkomst.

Hij interesseerde zich in het bijzonder voor de draadloze telegrafie, ofwel radio, een uitvinding van de Italiaan Marconi uit 1895. De studio- en zendapparatuur had Idzerda gemaakt in zijn eigen bedrijfje, de NRI (Nederlandse Radio Industrie). De uitzendingen waren bedoeld om reclame te maken voor zijn producten. Idzerda liet tijdens zijn uitzendingen grammofoonplaten horen en nodigde af en toe orkestjes uit om in zijn studio voor de microfoon op te treden. De eerste muziek die hij draaide was de mars Turf in je ransel.
Tot 11 september 1924 wist hij zijn zender in de lucht te houden. Door gebrek aan geld moest hij er toen mee stoppen. Intussen waren anderen ook met zenders in de lucht gekomen. De zenders in Hilversum waren uiteindelijk de enige die, tot in de jaren 50, overbleven.

Radiostudio van Hanso Idzerda (1885-1944), ca. 1920 | foto Collectie Haags Gemeentearchief