Zoeken
Zoeken
Filter op thema
Bestuur Cultuur Techniek Arm/Rijk Wonen Hagenaars

Bekijk tijdlijn

Olie onder Den Haag

Tijdens een demonstratie van een echte boortoren op een tentoonstelling over olie op de Mient (waar nu de kinderboerderij staat), had de boormeester de boor de grond in laten graven en na een tijdje weer naar boven gehaald. Hij kon zijn ogen niet geloven. Het leek wel of er sporen van olie in het boormonster zaten.

Zijn baas die hij direct belde, geloofde het ook niet, maar na onderzoek in een laboratorium moesten ze het wel. Er was echt olie gevonden in de Haagse bodem. Dat was heel onverwacht, want nog niemand had gedacht dat er in het Westen van ons land olie in de grond zou zitten. Wel in Drenthe en de Achterhoek.

Na de Tweede Wereldoorlog gingen ingenieurs op zoek naar andere plekken in Zuid-Holland en in Den Haag zelf. Op veel plekken vonden ze olie, die ook echt opgepompt kon worden. Je zag toen overal in de duinen en in het Westland boortorens en ja-knikkers, waarmee de olie naar boven gehaald werd.

De grote petroleum tentoonstelling op de Mient. Op de achtergrond het Minangkabause huis. 16-06-1938. Verzameling Haags Gemeentearchief.
Boortoren van de Nederlandse Aardolie Maatschappij in de Westduinen, 1955. Verzameling Haags Gemeentearchief.