Zoeken
Zoeken
Filter op thema
Bestuur Cultuur Techniek Arm/Rijk Wonen Hagenaars

Bekijk tijdlijn

Een nieuwe baas

Op 29 mei 1940 werd de Oostenrijker Arthur Seyss-Inquart in de Ridderzaal benoemd tot Rijkscommissaris, de hoogste baas van ons land. In zijn toespraak die hij daarbij hield, zei hij dat hij wilde samenwerken met de Nederlanders, maar eigenlijk had hij de opdracht gekregen de Nederlanders voor de Duitse zaak te winnen. Ze moesten het liefst allemaal nationaal-socialistischHet nationaal-socialisme of nazisme is de ideologie waaronder de Duitse dictatuur van 1933 tot 1945 werd uitgevoerd. Het kwam er bij deze ideologie op neer dat het Duitse nationale ras van mensen, het Arische ras, superieur is aan alle andere rassen. Die superioriteit uitte zich in de ideeën dat de andere rassen mochten worden uitgebuit, gemarteld en gedood. Vooral joden en zigeuners werden hiervan het slachtoffer gedurende de Tweede Wereldoorlog en gedurende de Holocaust. Aanhangers van het nationaal-socialisme worden wel nazi's genoemd. worden.

Dat gold niet voor de joden. Zij moesten uit ons land verdreven worden. Hoe dat afliep, is bekend: meer dan 100.000 joodse landgenoten (van wie er zeker 10.000 uit Den Haag kwamen) zijn vermoord in concentratiekampen.

Ook moest de Rijkscommissaris de Nederlandse landbouw en industrie er toe brengen om voor de Duitsers te werken. De Duitsers voerden immers oorlog en hadden te weinig mensen om in hun eigen fabrieken te werken. Veel Nederlandse fabrieken leverden in de oorlog daarom aan Duitsland: meer werk en meer klanten was goed voor het bedrijf.

Seyss-Inquart spreekt de politie toe, 1940
Seyss-Inquart houdt een toespraak op het Binnenhof, 1940. Douwes, Haags Gemeentearchief