Zoeken
Zoeken
Filter op thema
Bestuur Cultuur Techniek Arm/Rijk Wonen Hagenaars

Bekijk tijdlijn

Bombardement Bezuidenhout

De Engelsen hadden bijzonder veel last van de V2's (raketten) die de Duitsers op hun land afvuurden. Door de raketten vielen veel doden en werd grote schade aangericht.

De Duitsers schoten deze raketten af vanuit het Nederlandse kustgebied, o.a. vanuit Den Haag. In het Haagse Bos stonden de lanceerinrichtingenToestel waarmee een raket wordt weggeschoten. die daar goed te camouflerenverbergen of onopvallend maken waren. Toch wisten de GeallieerdenTijdens de Tweede Wereldoorlog de landen die tegen Duitsland, Italië en Japan vochten. De belangrijkste waren de Verenigde Staten, Rusland, Engeland en Canada. waar de V2's stonden en probeerden ze deze te vernietigen met het gooien van bommen uit vliegtuigen.

's Ochtends vroeg op 3 maart 1945 steeg een groep Engelse bommenwerpers op om weer eens zo'n actie te ondernemen. Door een fout lieten de vliegtuigen hun bommen vallen op het Bezuidenhout in plaats van op het Haagse Bos. Talloze huizen in de wijk werden geraakt en vlogen in brand. De wind maakte het nog erger want hierdoor verspreidde het vuur zich verder. Uiteindelijk kwamen 500 mensen om bij dit bombardement en zeker 4500 huizen en andere gebouwen werden verwoest.

Theresiastraat na het bombardement. Haags Gemeentearchief.
Louise Henriëttestraat na het bombardement. Haags Gemeentearchief.