Zoeken
Zoeken
Filter op thema
Bestuur Cultuur Techniek Arm/Rijk Wonen Hagenaars

Bekijk tijdlijn

500.000 Hagenaars

Op zaterdag 9 september 1939 schonk mevrouw Van Straalen-Koperdraad het leven aan een flinke zoon, die de namen Johan Ludwig kreeg. Niks bijzonders, zou je zeggen, als Johan Ludwig niet toevallig de 500.000ste Hagenaar was!

Zijn vader, een sigarenhandelaar, was in verband met de oorlogsdreiging in de buurt van Nijmegen gelegerd en mocht direct met verlof naar zijn vrouw en kind. 's Maandags spoedde hij zich naar het bureau van de Burgerlijke Stand om zijn zoon aan te geven. Pas daar kreeg hij te horen dat zijn zoon de 500.000ste inwoner van de stad was. Zelfs burgemeester De Monchy vond dit zo belangrijk dat hij in eigen persoon de geboorteakte van de jongen kwam opmaken.

Bovendien kreeg Johan Ludwig een spaarbankboekje met maar liefst honderd gulden erop. Dat was toen ongeveer een half maandsalaris, zeg maar duizend euro!

De 500.000ste Hagenaar, Johan Ludwig van Straalen, poseert na zijn geboorte met zijn ouders in het R.K. Ziekenhuis Westeinde. Foto Polygoon, verzameling Haags Gemeentearchief.