Zoeken
Zoeken
Filter op thema
Bestuur Cultuur Techniek Arm/Rijk Wonen Hagenaars

Bekijk tijdlijn

Een bijzonder koffertje

Op prinsjesdag wordt elk jaar de Miljoenennota aangeboden door de minister van financiën. In de Miljoenennota staat hoe het geld van het Rijk het komende jaar verdeeld zal worden en of er bijvoorbeeld moet worden bezuinigd.

De minister brengt een gouden koffertje met het wapen van Nederland en de tekst Derde dinsdag in september erop mee naar de Ridderzaal en biedt dat na de troonredeDe troonrede is een regeringsverklaring, jaarlijks uitgesproken door de Koning der Nederlanden op Prinsjesdag. aan de koning aan.

In 1947 werd er voor het eerst gebruik gemaakt van een koffertje. Toen werd de eerste Miljoenennota na de Tweede Wereldoorlog aangeboden en de toenmalige minister van financiën, minister Lieftinck, wilde dat graag op een nette manier doen. Het koffertje is door de jaren heen een paar keer vernieuwd.

Tegenwoordig is de uitgeprinte Miljoenennota zo'n grote stapel papier, dat het helemaal niet meer in het koffertje zou passen! Het koffertje is nu eigenlijk meer voor de show. De Miljoenennota wordt nu digitaal opgeslagen.

Het koffertje met de Miljoenennota.