Zoeken
Zoeken
Filter op thema
Bestuur Cultuur Techniek Arm/Rijk Wonen Hagenaars

Bekijk tijdlijn

Jaarsmafabriek in de Fahrenheitstraat

Jan Jaarsma's haarden- en kachelfabriek was een fabriek van haarden en kolenkachels te Den Haag. Ze was sinds 1906 gevestigd aan de Fahrenheitstraat 337. De fabriek werd opgericht door Jan Jaarsma (1843-1901).

Jan Jaarsma was een werkloos architect die een poosje had gewerkt in de kachelfabriek van zijn broer E.M. Jaarsma. Daar raakte hij geïnspireerd en in 1895 begon Jan voor zichzelf. De fabriek is ontworpen door architect Dirk Oosthoek.

De kolenkachel van Jaarsma werd al snel geadverteerd als een schrander gevonden verwarmingsmachine. In tegenstelling tot de slecht geëmailleerde, snel versleten producten van inheemsche nijverheid had men veel liever de met een vernuftig bedacht toestel (een lakspuitmachine) gelakte producten van Jaarsma.

Het gebouw aan de Fahrenheitstraat werd in 1936 een postkantoor, en is erkend als gemeentelijk monumentEen monument is een overblijfsel van kunst, cultuur of architectuur bijvoorbeeld dat van algemeen belang wordt gevonden vanwege de historische, volkskundige, artistieke, wetenschappelijke, archeologische of andere sociaal-culturele waarde..

Huidig aanzicht van het pand van de voormalige Jan Jaarsma's haarden- en kachelfabriek aan de Fahrenheitstraat in Den Haag.
De Jaarsma fabriek in 1913. Verzameling Haags Gemeentearchief.