Zoeken
Zoeken
Filter op thema
Bestuur Cultuur Techniek Arm/Rijk Wonen Hagenaars

Bekijk tijdlijn

Kessler Stichting

Sinds 1912 biedt de Kessler Stichting hulp aan Haagse daklozen. De stichting werd genoemd naar Dominicus Antonius Josephus Kessler. Hij was een van de eerste bestuursleden van De Vereeniging Tehuis voor Onbehuisden, de voorloper van de Kessler Stichting.

Dakloze mannen, vrouwen en kinderen konden naar een opvanghuis, maar dat gebouw werd steeds voller en de politie vond het gevaarlijk worden. In 1922 was de Vereeniging op zoek naar iemand die een groter gebouw kon betalen. Meneer Kessler leverde een gulle bijdrage, op voorwaarde dat de opvang altijd iedereen zou verwelkomen die hulp nodig had. De daklozenopvang liet aan de De la Reyweg een nieuw pand bouwen dat een jaar later opende. Omdat meneer Kessler veel geld had gegeven, kwam zijn naam boven de deur te staan: ‘D.A.J. Kessler Stichting’.

Vanaf de jaren twintig tot 2003 had de Kesslerstichting ook een verhuisbedrijf (de Algemene Haagse Dienstverlening). Duizenden Hagenaars zijn met hulp van de Kessler Stichting verhuisd. Tegenwoordig is de Kessler Stichting vooral bekend vanwege de Soepbus waar dak- en thuislozen een gratis kopje soep kunnen halen.

Het Tehuis voor Onbehuisden aan De la Reyweg in 1923. Verzameling Haags Gemeentearchief.