Zoeken
Zoeken
Filter op thema
Bestuur Cultuur Techniek Arm/Rijk Wonen Hagenaars

Bekijk tijdlijn

Dolle dinsdag

Na de invasie van de Engelsen en de Amerikanen in Frankrijk in juni 1944 wachtten de Nederlanders vol spanning op het moment dat de geallieerdeTijdens de Tweede Wereldoorlog de landen die tegen Duitsland, Italië en Japan vochten. De belangrijkste waren de Verenigde Staten, Rusland, Engeland en Canada.legers ons land zouden bevrijden. Eind augustus werd Parijs bevrijd, op 3 september Brussel en een dag later Antwerpen.

Al snel deden geruchten de ronde dat de troepen ook al in ons land waren en oprukten naar de Moerdijkbruggen. Misschien zouden ze morgen, dinsdag 5 september, al wel in Den Haag aankomen! Daarop sloegen talrijke NSB'ers op de vlucht naar Duitsland. Ook Duitsers haastten zich naar station Staatsspoor (Centraal Station) om daar met de trein oostwaarts te reizen.

Intussen stroomden de Hagenaars naar de Hoornbrug in Rijswijk om daar de bevrijders te verwelkomen. Helaas, na uren te vergeefs gewacht te hebben moesten ze teleurgesteld huiswaarts keren. De bevrijding zou nog zeker een half jaar op zich laten wachten.

Mensen wachten op de geallieerde troepen op het Rijswijkse plein op Dolle Dinsdag. 5 september 1944. Haags Gemeentearchief.