Zoeken
Zoeken
Filter op thema
Bestuur Cultuur Techniek Arm/Rijk Wonen Hagenaars

Bekijk tijdlijn

Razzia in november

's-Ochtends vroeg op 21 november verschenen onverwacht Duitse soldaten in de Haagse straten. Zij wilden alle mannen tussen 17 en 40 jaar ophalen om ze in Duitsland te laten werken. De soldaten sloten elke straat af en gingen daarna alle huizen langs om huiszoeking te doen.

Veel mannen konden nog net op tijd onderduiken. De mannen verstopten zich in de meest vreemde schuilplaatsen: onder de vloer op het werk, in kerken, thuis in keukenkastjes, in ruimtes boven de schuifdeuren in de woonkamer, op zolders en in kelders. Ze hadden zich kunnen voorbereiden omdat 2 weken eerder in Rotterdam net zo'n razzia was gehouden. Daarbij hadden de Duitsers meer dan 10.000 mannen weten op te pakken. Hun actie in Den Haag, Rijswijk en Voorburg leverde maar een schrale oogst aan mannen op: ongeveer 4000, veel minder dan waar ze op gehoopt hadden!

Een groot deel van de opgepakte mannen ging per schip of lopend naar het oosten van ons land of naar Duitsland, waar ze vaak zwaar werk moesten verrichten, zoals het opwerpen van verdedigingswerken tegen de geallieerdeTijdens de Tweede Wereldoorlog de landen die tegen Duitsland, Italië en Japan vochten. De belangrijkste waren de Verenigde Staten, Rusland, Engeland en Canada. troepen. Tegelijkertijd was het een erg koude winter. De meeste mannen keerden pas na de bevrijding terug.

Razzia hoek Theresiastraat/Paulinastraat; Haags Gemeentearchief.