Zoeken
Zoeken
Filter op thema
Bestuur Cultuur Techniek Arm/Rijk Wonen Hagenaars

Bekijk tijdlijn

Openbaar Gemeentelijk Slachthuis

Omdat de havens in de binnenstad van Den Haag te klein waren geworden, werd op initiatief van de directeur Gemeentewerken Lindo in 1898, 1901 en 1908 in drie gedeelten de Laakhaven aangelegd. De Laakhaven lag een eind van het toenmalige Den Haag af en had aansluiting op de Trekvliet en daarmee op het achterland. Op de terreinen van het nieuwe Laakhaven, tussen station Hollands Spoor en het riviertje de Laak verrezen talloze fabrieken.

Het Openbaar Gemeentelijk Slachthuis van gemeentelijke architect A.A. Schadée werd tussen 1908 en 1911 gebouwd. Schadée was tussen 1891 en 1927 verantwoordelijk voor vele bouwwerken in en rond Den Haag.

Uit hygiënisch oogpunt was het een grote verbetering dat er een groot slachthuis buiten de Haagse bebouwing werd gebouwd. Eerder slachtten alle bewoners hun vlees thuis... Dat wordt natuurlijk al gauw een zooitje. Na de bouw van het Slachthuis kon men slagers verplichten daar het slachten uit te voeren. Niet langer hingen de afzigtelijke en bloedige delen van het geslagte beest tussen de woningen, en niet langer werd bij warm weer soms eene alles behalve aangename lucht verspreid in de stad.

De ingang van het slachthuisterrein in 1911. Verzameling Haags Gemeentearchief.
Op het slachthuisterrein in 1912. Verzameling Haags Gemeentearchief.