Zoeken
Zoeken
Filter op thema
Bestuur Cultuur Techniek Arm/Rijk Wonen Hagenaars

Bekijk tijdlijn

Duitsland valt aan!

Om 4 uur 's morgens werden mijn zusje en ik wakker geschrikt door afweergeschut. We renden naar het raam en zagen mensen in pyama's hevig met elkaar discussiëren. Onze ouders vertelden dat de oorlog met Duitsland was uitgebroken. Het geronk van vliegtuigen en het schieten vulden de lucht. Ik was bang en vond het toilet de enige veilige plaats.

Dit schreef Tony Pijl van Hooge uit Kijkduin over het begin van de oorlog in haar dagboek. De Duitsers waren op 10 mei 1940 volkomen onverwacht ons land binnen gevallen. Ruim 500 Duitse parachutisten landden verspreid op Nederlandse bodem. Ze probeerden ook Den Haag snel te veroveren om daarmee de koningin en de regering gevangen te nemen en het verzet van het leger te breken. Een groot aantal van de parachutisten landde daarvoor op de militaire vliegvelden in de buurt van Den Haag, zoals Ockenburgh en Ypenburg. Een gevecht barstte los.

De aanval op Den Haag mislukte grotendeels: in de loop van de dag had het Nederlandse leger de vliegvelden weer weten te heroveren. Maar de aanval was niet zonder verlies: meer dan 100 Nederlandse soldaten kwamen om.

Duitse parachutisten worden gedropt vlakbij Den Haag. 10 mei 1940. Haags gemeentearchief.