Zoeken
Zoeken

Bekijk tijdlijn

De Nieuwe Uitleg uitgelegd

In de periode 1613 tot 1619 kreeg Den Haag zijn singelgrachten rondom de binnenstad. Het was als een hele ruime jas, waarin nog gegroeid kon worden. Want tot in de 19de eeuw bleken de grachten zo ruim om de binnenstad gelegd te zijn dat bijna alle stedelijke groei binnen deze singels kon plaatsvinden.

‘Bijna’, want er is één uitzondering geweest, namelijk een gebiedje tussen de Nieuwe Uitleg en de Prinsessegracht. De rijke burgers en de adel wilden namelijk het liefst in de buurt van het Voorhout en het Haagse Bos wonen.

Daarom besloot men in 1705 percelen grond te gaan verkopen op een deel van het Malieveld. Er zouden daar behoorlijk grote woningen (langs de Nieuwe Uitleg) en hele grote woningen (langs de Prinsessegracht) gebouwd kunnen gaan worden. Heel erg snel ging dit overigens niet. Pas rond 1730 werden de laatste grote huizen aan dit deel van de Prinsessegracht gebouwd. Nog steeds tref je deze reeks grote huizen langs de Prinsessegracht aan. Gewoond wordt er niet meer, het zijn nu vooral kantoorgebouwen geworden.

De Prinsessegracht ter hoogte van de Koekamp, prant door D. Marot, Haags Gemeentearchief