Zoeken
Zoeken

Bekijk tijdlijn

Eerste bemande ballonvaart

Op 12 juli 1785 hadden talrijke Hagenaars zich verzameld op het Malieveld. De stadhouder had ballonvaarder Pierre Blanchard gevraagd om een tocht vanuit Den Haag te ondernemen. Veel mensen hadden kaartjes gekocht om te komen kijken naar het opstijgen van de ballon.

Doordat het vullen van de ballon meer tijd kostte dan verwacht, steeg hij echter pas ’s avonds op. Op de dag zelf waren er twee officieren op de vuist gegaan om uit te maken wie van hen er mee mocht. Uiteindelijk zette Blanchard koers naar Zevenhuizen en kwam daar een halfuur later aan. Toen hij in een weiland geland was, gingen boeren hem met hooivorken te lijf! Zij zagen de ballon aan voor een of ander monster. Hij kon nog maar net ontsnappen.

In Den Haag werd hij echter als een held ontvangen. Hij was de eerste die in ons land een ballonvaart maakte.

G. Carbentus, Oplaten van de luchtballon van Blanchard te Den Haag in 1785, Rijksmuseum Amsterdam

Twee jaar eerder had de werktuigkundige Diller al een onbemande ballon opgelaten in de Princessetuin, een jaar nadat de gebroeders Montgolfier in Frankrijk voor het eerst een ballon hadden opgelaten.

In 1807 ondernam Blanchard nog een vlucht vanuit Nederland. Ditmaal samen met zijn vrouw, Madeleine Armant. Zij vertrokken toen vanaf Huis ten Bosch.

Luchtballon in de vorm van een huis, 1783, Rijksmuseum Amsterdam