Zoeken
Zoeken

Bekijk tijdlijn

Een stadspaleisje wordt gebouwd

Rond 1700 ontwikkelt zich een bouwstijl die door Franse voorbeelden is geïnspireerd. Deze bouwstijl heet de Lodewijk XIV-stijl. Drie belangrijke kenmerken van deze bouwstijl zijn dat de voorgevel symmetrisch wordt uitgevoerd, meestal rechthoekig is en bovenin wordt beëindigd met een kroonlijst met rijke decoratie. Ook het interieur van de huizen van de gegoede burgerij gaat grote rijkdom uitstralen, bij voorbeeld door rijk versierde schouwen en geschilderd behang.

Een heel goed voorbeeld van deze bouwstijl is het Huis Schuylenburch (Lange Vijverberg 8), dat in 1715 werd gebouwd. Het ontwerp voor de voorgevel is van de hand van de uit Frankrijk afkomstige Daniël Marot (1661-1752). Door zijn afkomst was Marot goed op de hoogte van de Franse architectuur en interieurkunst.

Het interieur van het huis is heel mooi. Het wordt dan ook wel een klein stadspaleis genoemd. Het wordt gerekend tot de honderd mooiste gebouwen van Nederland. Tegenwoordig is het huis in gebruik als ambtswoning van de Duitse ambassadeur.

Marot heeft ook het Huis van Wassenaar-Obdam aan de Kneuterdijk (uit 1717) en het Huis Huguetan aan het Lange Voorhout (uit 1734) ontworpen.

Voorgevel van het Huis Schuylenburch, foto D. Valentijn, monumentenzorg Den Haag