Zoeken
Zoeken

Bekijk tijdlijn

Een nooit voltooid paleis aan het Korte Voorhout

De huidige Koninklijke Schouwburg is in de periode 1766-1774 gebouwd naar ontwerp van de architect Pieter de Swart. Oorspronkelijk was het bedoeld als een deel van het paleis van de vorst van Nassau-Weilburg. Deze vorst was Karel Christiaan, gouverneur van Maastricht, die gehuwd was met prinses Carolina van Oranje-Nassau (1743-1787), de zuster van stadhouder Willem V.

Het zou een heel groot paleis worden maar het is in zijn volle omvang nooit voltooid. Het kwam leeg te staan en in 1802-1804 is het verbouwd tot Koninklijke Schouwburg. Later zijn de vensters in de voorgevel naar beneden toe verlengd tot deuren, zodat bij brand het schouwburgpubliek snel het gebouw zou kunnen verlaten.
Opvallend aan het gebouw is de voorgevel, die deels naar binnen rond loopt en zo een pleintje omsluit. Vroeger was dit pleintje van het Voorhout afgescheiden met een hekwerk. De natuurstenen voorgevel is geheel in symmetrie gebouwd.
Belangrijke gebouwen van de architect Pieter de Swart in Den Haag zijn het Huis Patras (1760), de huizen Lange Vijverberg 14-16 en de uitbreiding van het Huis Huguetan (1734).

De Koninklijke Schouwburg aan het Korte Voorhout.