Zoeken
Zoeken

Bekijk tijdlijn

De bouw van het Huis Huguetan

In de eerste helft van de 18de eeuw werden de huizen van de gegoede burgerij vaak verbouwd door oude huizen van nieuwe voorgevels en een nieuw interieur te voorzien. Veel gevels aan het Lange Voorhout dateren nog uit de 18de eeuw.

Een werkelijk kolossaal huis werd in 1734 aan het Lange Voorhout (nr. 34) gebouwd voor de zeer rijke Adrienne Marguerite Huguetan. Die rijkdom is aan het huis goed af te lezen. Het ontwerp voor de geheel natuurstenen voorgevel is van Daniël Marot, die eerder al heel voorname huizen had ontworpen (zie 1715 en 1716). De gevel heeft in het midden een rijk versierde ingang. Het bovenste deel van de gevel heeft een balustrade met in het midden heel mooi beeldhouwwerk. De bouwstijl wordt Lodewijk XIV-stijl genoemd.

In 1760 werd het pand nog vergroot door zowel links als rechts de gevel uit te breiden met twee vensters. Het ontwerp van deze uitbreiding is van de architect Pieter de Swart, een van de belangrijkste Nederlandse architecten uit de 18de eeuw (zie op de tijdlijn 1760). Met deze verbouwing ontstond het heel brede pand, dat je nu nog kunt zien.

Het huis Huguetan aan het Lange Voorhout, foto J. Vrolijk