Zoeken
Zoeken
Filter op thema
Bestuur Cultuur Techniek Arm/Rijk Wonen Hagenaars

Bekijk tijdlijn

Philips van Bourgondië met hofhouding naar Den Haag

In 1455 kwam graaf Philips van Bourgondië naar Holland en verbleef vele maanden in Den Haag. Hij verplaatste zelfs zijn hele hofhouding naar Den Haag. Philips van Bourgondië organiseerde ook een grote bijeenkomst van edelliedenMensen die grond bezitten en voorrechten hebben van de ‘Orde van het Gulden VliesIn 1430 richtte hertog Philips de Goede van Bourgondië een bijzondere vereniging op: de orde van het Gulden Vlies. De leden van deze orde mochten zich ridder noemen.’ in de Grote Kerk en in de Ridderzaal.

Philips wilde de belangrijkste edellieden uit de verschillende delen van zijn rijk aan zich binden. Door goede contacten met hen te onderhouden, kon hij zorgen voor orde en rust. En nog belangrijker, kon hij zorgen dat iedereen hem gehoorzaamde. De vereniging was niet zo groot. In het begin waren er 31 ridders en later 45. Zij kwamen meerdere malen bij elkaar en hielden kerkdiensten, feesten en bespraken belangrijke politieke kwesties. In 1456 werd de bijeenkomst van ridders in Den Haag gehouden. Het was de negende keer dat ze bij elkaar kwamen. Veel mensen reisden naar Den Haag om al die edellieden te zien.

Er waren twee kerkdiensten in de Grote Kerk, en de vergadering werd in de Ridderzaal gehouden. De grote zaal was toen heel mooi versierd. De wapenschilden van de ridders hangen nog steeds aan de muur van de Grote Kerk, ter herinnering aan de bijzondere bijeenkomst.

Wapenborden van de ridders in de Grote Kerk.