Zoeken
Zoeken
Filter op thema
Bestuur Cultuur Techniek Arm/Rijk Wonen Hagenaars

Bekijk tijdlijn

De Grote School

In 1475 bouwde timmerman Pieter Maartenszoon op kosten van het bestuur van Den Haag een nieuwe school, de ‘Grote School’ in de Schoolstraat. De naam van deze straat herinnert nog steeds aan de school die hier was gevestigd.

Bijna alle schoolmeesters op de Grote School, waarvan we de namen weten, waren priester.

Vanaf 1516 kreeg het bestuur van Den Haag steeds meer invloed in de school. De bestuurders gingen bijvoorbeeld de rector benoemen.

Waarschijnlijk kregen jongens van zeven tot vijftien jaar les op deze school. De school duurde vijf tot zes jaar. Je begon in de achtste klas en je eindigde meestal in derde. Precies het tegenovergestelde als tegenwoordig! Vanaf het tweede jaar dat je op school was, kreeg je veel Latijnse les. De kinderen leerden ook veel kerkelijke liederen zingen en traden vaak op in de kerk of in processies.

Na de derde klas kon je naar de universiteit. Maar dan moest je echt ver reizen. Er waren nog geen universiteiten in Nederland. Je moest naar Duitsland, Frankrijk of Italië. Een beetje dichtbij was alleen de universiteit van Leuven in wat nu België is. Tussen 1389 en 1551 studeerden ongeveer 150 Haagse studenten in Keulen in Duitsland.

Voorbeeld van een middeleeuws handschrift.