Zoeken
Zoeken
Filter op thema
Bestuur Cultuur Techniek Arm/Rijk Wonen Hagenaars

Bekijk tijdlijn

Jachthuis op een gunstige plek

Omstreeks 1229 besloot graaf Floris IV dat zijn huis in Loosduinen voortaan een kloosterEen plaats waar monniken of nonnen samenleven afgezonderd van de gewone mensen om zich geheel aan de godsdienst te wijden. Kloosters speelden een belangrijke rol bij de verspreiding van het christendom. zou zijn.

Hij wilde waarschijnlijk wel graag een nieuw huis ergens in de omgeving, want het was een aantrekkelijke plek om te wonen. Ten eerste kon er prima gejaagd worden in het grote (Haagse) bos vol wild. Ten tweede lag de plek op de kruising van de wegen naar Leiden, Delft, Gouda en het Westland. Bovendien was er een meertje (de latere Hofvijver) waarin helder water stroomde uit een beekje uit de duinen. Zo was er voldoende drinkwater voor de graaf en zijn gevolg. Het meertje zat vol met vis zodat ook daaraan geen gebrek was.

Graaf Floris IV liet een jachthuis bouwen op de plek die wij nu kennen als het Binnenhof. Direct achter de Ridderzaal is dit huis, de tegenwoordige Rolzaal, nog te zien. Het Plein vlakbij het Binnenhof was vroeger de moestuin van de graaf.

Graaf Floris IV van Holland.