Zoeken
Zoeken
Filter op thema
Bestuur Cultuur Techniek Arm/Rijk Wonen Hagenaars

Bekijk tijdlijn

Dood Floris V

De koning van Frankrijk en de koning van Engeland waren vijanden van elkaar en wilden allebei Floris V als bondgenoot hebben.

Hij was jarenlang een bondgenoot van Engeland geweest, omdat Holland en Engeland veel handel met elkaar dreven. Toen Engeland hem later niet hielp bij een ruzie met Vlaanderen, sloot hij een verdrag met Frankrijk. De Engelse koning was zo woedend dat hij iedereen verbood handel te drijven met Holland en contact zocht met enkele ontevreden Hollandse edelen.

Zij waren zo ontevreden, omdat Floris hun macht had beperkt en de boeren en burgers meer vrijheden had gegeven. Deze edelen smeedden een complot. Zij nodigden Floris V uit voor een valkenjacht op 27 juli 1296. Vlak bij het Muiderslot namen zij hem echter gevangen. Boeren uit de omgeving wilden hun Keerlen God te hulp schieten, maar zij kwamen net te laat. De edelen hadden de misleide Floris al van zijn paard gerukt en neergestoken. Floris V werd begraven in Alkmaar in de Grote Kerk samen met twee windhonden en later herbegraven in Rijnsburg. Zijn 12-jarige zoon Jan volgde hem op, maar stierf al drie jaar later.

De moord op Floris V.