Zoeken
Zoeken
Filter op thema
Bestuur Cultuur Techniek Arm/Rijk Wonen Hagenaars

Bekijk tijdlijn

Markten in het centrum van Den Haag

Veel straatnamen vertellen iets over vroeger. De naam Dagelijkse Groenmarkt bijvoorbeeld verwijst naar de groentemarkt die hier eeuwenlang werd gehouden. Boeren brachten hier hun groente, fruit en kruiden aan de man.

Op de Riviervismarkt werd de visvangst uit sloten en vaarten verkocht. Ooievaars stapten hier rond om klein ongedierte en visafval op te eten. Ze werden beschermd door het Haagse stadsbestuur en hadden een eigen verzorger. De vogels liepen ook rond op het pleintje dat nu nog steeds Visbanken heet. Het ligt naast de Schoolstraat en herinnert aan de vismarkt.

Een andere naam: de Grote Halstraat, verwijst naar de Vleeshal die op die plek stond. Hier werd vlees in alle soorten en maten verhandeld. De Voldersgracht, Weversplaats en Raamstraat verwijzen naar de lakenLaken of Lakens stof is een dungeweven wollen stof, die allerlei bewerkingen ondergaat, zoals vollen (krimpen), kaarden en op ramen spannen voor een goede vorm.productie die in Die Haghe in de 15de eeuw een grote bloeiperiode kende.

Als je dit allemaal gelezen hebt kun je je wel voorstellen waarom er straten zijn die Beestenmarkt, Varkenmarkt en Hout- en Turfmarkt als naam hebben.

De Riviervismarkt gezien naar het Westeinde, door Jan Steen. Collectie Haags Historisch Museum.