Zoeken
Zoeken

Floris IV

Graaf van Holland van 1222-1234
1210-1234

Hollandse graven probeerden vaak meer macht te krijgen via de huwelijken van hun kinderen. Zo ook graaf Willem I: hij liet zijn zoontje Floris in 1214 op vierjarige leeftijd verloven met de tien jaar oudere Machteld, die op haar jonge leeftijd al weduwe was! De vader van Machteld was Hendrik I, de hertog van Brabant.

Enkele maanden voordat Floris IV twaalf werd, overleed zijn vader graaf Willem I van Holland. De jonge graaf Floris kreeg een voogd totdat hij (op 24 juni 1222) twaalf werd, de leeftijd waarop je in die tijd als volwassen werd gezien.

Twee jaar later, in 1224, trouwde Floris IV met Machteld van Brabant. Zij waren toen al tien jaar verloofd.

Floris en Machteld kregen zes kinderen. In 1227 werd hun zoon geboren, die later graaf Willem II van Holland zou worden. Hun andere kinderen waren: Hendrik, Floris (die bekend werd als Floris de Voogd), Machteld, Aleid en Margaretha.

De naam van Floris IV kwam vanaf 1222 in de middeleeuwse perkamenten akten te staan. Natuurlijk kon hij Holland nog niet alleen besturen. Daarom kreeg hij veel adviezen van belangrijke edellieden in zijn omgeving. Ook sloot hij overeenkomsten met de bisschop van Utrecht (1226) en de graaf van Vlaanderen (1227).

Op 15 november 1229 kocht Floris IV een hof in het gebied waar later het Binnenhof zou ontstaan. Waarschijnlijk wilde hij hier een jachthuis bouwen. Op de plaats van dit jachthuis zou later de Ridderzaal worden gebouwd.

In Loosduinen stichtten graaf Floris IV en zijn vrouw gravin Machteld rond 1229 een klooster voor vrouwen (cisterciƫnzerklooster).

Als een echte ridder was Floris IV dol op riddertoernooien. Tijdens toernooien in Frankrijk behaalde hij veel roem. Maar er waren natuurlijk ook grote risico's verbonden aan toernooideelname. Op 19 juli 1234 sneuvelde Floris IV tijdens een toernooi.

Floris IV werd begraven in de kloosterkerk van Rijnsburg.

Haags Historisch Museum floris-iv-en-willem-ii-rijksmuseum_1.jpg