Zoeken
Zoeken
Filter op thema
Bestuur Cultuur Techniek Arm/Rijk Wonen Hagenaars

Bekijk tijdlijn

Poort naar de wereld

Het in 1843 gebouwde spoorwegstationnetje Hollands Spoor bleek door de groei van de stad al spoedig te klein. Daarom werd een nieuw spoorwegstation ontworpen, waarvan de bouw in 1888 startte.

Het ontwerp is van de hand van de architect D.A.N. Margadant. Hij maakte een monumentaal gebouw met een grote ijzeren overkapping. Je zou het bijna een spoorwegtempel kunnen noemen. Dat was ook de bedoeling want reizen in die tijd was vaak sjiek. Je verliet de stad via een imposant gebouw om vervolgens aan te komen in een andere stad met ook een fraai station. Een station werd gezien als de poort naar de wereld. Het was de stadspoort van de nieuwe tijd.

Het gebouw is opgetrokken in de bouwstijl van de neorenaissanceDe nieuwe Renaissance. Een 19de-eeuwse bouwstijl waarin men teruggreep op de Renaissance-stijl uit de de late 16de en vroege 17de eeuw. Je kunt dit zien aan de horizontale lijnen in de gevel en het gebruik van baksteen en natuursteen. Omdat ook de koninklijke familie van dit station gebruik maakte, is een speciale koninklijke wachtkamer gebouwd.

Station Hollands Spoor. Foto D. Valentijn.